BULCSÚ U. 21/A

dip15_kosa_gergely03b

_________________________________________________________________

A kiállítás egy pesti bérház, az egykori csillagos ház történetét járja körül.

A művész nagyszülei 1956 után költöztek a Bulcsú utca 21/A egyik saroklakásába, bérleményüket megosztva az eredeti háztulajdonos Glasner Piroska szomszédságával. A művész ide született 1990-ben és azóta is itt él a
családjával.

Kósa Gergő függőfolyosós házról készült munkái során a lakótársaival váltott
beszélgetések, az összegyűjtött más egyéb emlékek feldolgozása és az erre való vizuális reflexiók egymással párhuzamosan futnak. A zsidó és keresztény lakók történeteinek dokumentálása folyamán vált számára a gang szociális funkciója mind fontosabb inspiráló erővé, így tárta fel a részben még felkutatható
lakóközösség „gang világát”.

_________________________________________________________________

A kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozás leírása:

Ki lakik a szomszédban?

///

_A foglalkozás első felében megismerkedünk a kiállított képek történetével, valamint Kósa Gergő alkotói módszerével, motivációival.

///

_A foglalkozás második felében a részvevőkkel közösen feltérképezzük saját lakókörnyezetünket, különös figyelmet fordítva a környezetünkben élő emberekre, családokra, közösségi terekre, vagy éppen ezek hiányára.

Vajon mennyire ismerjük szomszédainkat? Mit jelent közösségben élni? Milyen meghatározott szabályai vannak a hétköznapoknak és milyen kimondatlan közös elveket fogalmaz meg egy-egy lakóközösség? Hogyan lehet toleránsnak lenni ebben a helyzetben?

A foglalkozás során nagy mértékben alapozunk a résztvevők saját élményeire/tapasztalataira. Ezek megbeszélése után megfestjük a csoport közös atlaszát/térképét amelyen rendhagyó módon nem csupán domborzati elemeket, épületeket fogjuk ábrázolni, hanem megjelenítjük az adott terület szociális kapcsolati csomópontjait, kereszteződéseit, elágazásait.

Sőt! – a nagy egészben a legaprópp mikrovilágok (lakások, szobák, íróasztalok, könyvespolcok szabad szemmel talán nem is látható részletei) is helyet kapnak majd.

A programra általános- és középiskolás osztályok, kollégiumi csoportok jelentkezését is várjuk🙂

_________________________________________________________________