Macesz

macesz_________________________________________________________________

A Pészách legfontosabb üzenete a szabadság élménye, amit a zsidók az Egyiptomból
történő kivonulásukkor élhettek át. Az egykor történt csodás megszabadulás emlékét és az
ünneppel való azonosulást fejezi ki, hogy vallásos zsidók a nyolc napig tartó ünnep idején
kelesztett kenyeret nem, csupán maceszt fogyasztanak, akárcsak őseik a pusztai vándorlás
során.

A macesz – mácá, pászka – a kelesztetlen tésztából készült sült lap, amelyet vízből és az öt fő gabonafajta (árpa, búza, rozs, tönköly, zab) valamelyikéből készítenek. A többezer éves macesz annak ellenére, hogy mára a mindennapok részévé vált, bárki, bármikor hozzáférhet, húslevesbe gombócot készíthet belőle vagy a reggeli kávéjába mártogathatja, mégis megőrizte eredeti szimbolikáját.

A kiállítás a többezer éve megtörtént esemény tovább gondolását, a téma újszerű megközelítését kérte a meghívott művészektől.

_________________________________________________________________

A kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozás leírása:

Hol lakik a szabadság?

///

_A foglalkozás első felében megismerkedünk a macesz készítésének és szimbolikájának világával a bemutatott műveken keresztül.

_Közösen megfejtjük az kiállításon résztvevő alkotók témához kötődő személyes gondolatait, vizuális nyelvük összetevőit:

Hogyan készül a frottázs, a kollázs? Hogyan köthető a párkereső játék a macesz szimbolikájához? Hogyan dokumentálhatunk eseményeket a fotó, videó segítségével és meddig mutatják hitelesen ezek a médiumok a megtörtént eseményeket, mikortól töltik meg plusz tartalommal a témát? Miként válnak talált tárgyak egy komplex asszociációs folyamat elindítóivá? 

///

_A foglalkozás második felében egy történet segítségével a “szabadság keresésére” indulunk, és elkészítjük szubjektív-objektjeinket pászkalapokból.

Objekt-művészet: Hétköznapi tárgyak, tárgykombinációk művészetbe-emelésének gesztusára, művészetté-minősítésére építő műfaj. Eredete a kubista kollázs applikációihoz, Marcel Duchamp ready made-jeihez, a dada tárgyegyütteseihez és a szürrealisták talált tárgyaihoz (objet trouvé) nyúlik vissza.

A műfaj a szabadság tág terét biztosítja az alkotói képzelet számára. Játékossága révén segít megtalálni a kifejezés legtermészetesebb útjait, újabb stratégával bővítve meglévő kommunikációs készségeinket.

A programra általános- és középiskolás osztályok, kollégiumi csoportok jelentkezését is várjuk 🙂

_________________________________________________________________

macesz1

 

Kiállítók:

Alpern Bernadett, Böröcz András, Csutak Magdolna, Féner Tamás, Flohr Zsuzsi,
Shandor Hassan, Július Gyula, Kicsiny Balázs, Kósa Gergely, Swierkiewicz Róbert, Rajk
László, Roskó Beáta, Roskó Gábor, Rudas Klára, Szabó Eszter Ágnes, Szemző Zsófia, Tóth
Gábor, Vészi Tamás, Wechter Ákos, Wechter Dénes, Ádám Anna / Gray Box Projects

2016 április 25-május 20.