HATIKVA / A REMÉNY

untitled

A program tervezett hossza opcionális:

  • 2×45 perc
  • 45 perc

Minden esetben az érkező csoport életkori és speciális igényeihez igazítjuk a foglalkozás menetét, ezért 

  • általános- és középiskolás osztályok
  • kollégiumi csoportok jelentkezését is várjuk.

Jelentkezés és információ: 06 30 400 33 68

Előzetes időpontegyeztetés szükséges!

Szabadon választható állandó időpont: péntekenként fél 3-tól.

_________________________________________________________________

A 2014-es Holokauszt Emlékév alkalmából KissPál Szabolcs együttműködés szándékával keresett meg 23 magyar rádióállomást.

Azt kérte a főszerkesztőktől, hogy egy meghatározott nap bizonyos időpontjában egyszerre sugározzák a Hatikva egy igazán különleges felvételét, amelyet a BBC rögzített 1945-ben. Ezen Izrael nemzeti himnuszát, a Bergen-belseni koncentrációs tábor túlélői éneklik.

 

A bonyodalom innen indult:

A felkérést a megkeresett rádióállomások elutasították, vagy figyelmen kívül hagyták, mindössze két adó vállalta annak sugárzását a kért időpontban. A művész 2014. április 20-án délben felvételt készített arról, hogy e helyett ebben az időpontban mit adtak adásba. A felvételekből állította össze 8 csatornás hanginstallációját, Magyarország ideiglenes alternatív és egyben láthatatlan Holocaust emlékművét.

____________________________________________________________

KULCSSZAVAK: EMLÉK, ANYAG, HANG, MÉDIA, TARTALOM, MEGFOGHATÓ-MEGFOGHATATLAN, CSENDES, TÉRBELI, POZITÍV-NEGATÍV, VÉLEMÉNY, DÖNTÉS,  KÖZÖSSÉG, SZEMÉLYES TÖRTÉNETEK

 

A kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozás leírása:

FényEmlékMű

 

A foglalkozás első felében megismerjük a kiállítás alkotásait. S mert különleges anyagokkal dolgozik a művész (hangokkal és pozitívból negatívba váltó mozgóképekkel) beszélünk arról is, miben más ez a mostani kiállítás, mint egy hagyományos, festményeket, szobrokat bemutató tárlat vagy egy tévében is látható film. Megpróbáljuk körülhatárolni mi is az az installáció a művészetben, majd közösen felfedezzük KissPál Szabolcs hanginstallációjánakműködését is.

///

A foglalkozás második felében egy történetet szereplőinek bőrébe bújva arról gondolkunk majd, hogy:

_Milyen tulajdonságai vannak egy emléknek?

_Milyenek a személyes emlékeink?

_Milyen az, amikor egy csoportnak közös emlékei vannak?

Miben hasonlít ez a két dolog egymásra és miben különbözik?

A közös és személyes véleményeinkkel felvértezve minden résztvevő elkészítheti KissPál Szabolcs láthatatlan (hangokból álló) emlékművének “fénylő” párját, amiben egy írásvetítő lesz majd segítségünkre. Mert ahogyan a hang, úgy a vetített kép, és igazából az emlékeink is megfoghatatlanok/anyagtalanok. 

Milyen anyagokkal dolgozunk majd?

  • vetítőfólia, festékek, filcek, talált tárgyak, emlékmorzsák