Hiányzó láncszemek, halvány nyomok Altavilla Silentina – Lenti

altavilla silentia Lenti

 

 

Miért akart segíteni a salernói püspök 51 magyar zsidónak Zala megyéből? Hogyan juthattak Lentibe a hamis anyakönyvi kivonatok? Dokumentumok és megválaszolatlan kérdések, rajzok, filmek.

Lenti egy kicsi község Magyarországon, Zala megyében. Altavilla Silentina pedig egy kicsi város Olaszországban, nem messze Nápolytól. Mi köze a két városnak egymáshoz?

Nico Pirozzi, Olaszországban élő, holokauszt témában kutató újságíró foglalkozott először ezzel a kérdéssel. Kutatásai során arra lett figyelmes, hogy az aprócska Altavilla Silentinában a népességhez képest gyanúsan sok zsidó lakott a vészkorszak idején. Pontosan 51. Utána járt a témának, és akkor jött a még nagyobb meglepetés; ezek mind magyar zsidók. Folytatván a kutatást kiderült, hogy mind Magyarországról, Zala megyéből, Lentiből valók, de soha nem éltek Altavilla Silentinában, vagyis hamis papírokról van szó, amit nyilván embermentés céljával szerzett meg valaki és juttatott el Magyarország eme kicsiny településébe. Sok a hiányzó láncszem.

Talán soha nem fogjuk megtudni, hogyan kerültek a papírok Zala megyébe, de beszámolunk a keresés, a kutatás állomásairól, vagyis arról, hogy mi történik útközben…

A kiállítás 2018. május 15-ig látogatható.